
Office of Mental Health  
 And Substance Abuse Services 

Bureau of Operations and Quality Management  
 

HealthChoices Behavioral Health 
 

Questions/Answers 
         

 

 Issue Clarification #: RFP 3-96-199; RFP 11-97-109   Applicability: SE/SW 

 Date of Receipt:         June 19, 2000           Source Documentation: RFP 3-96 

 

  

Question/Issue: 
  Submitted by:   Ruth E. Kranz-Carl 

 County Authority:   Chester-Montgomery 

Topic Area:               Compensable Service 
 

Medical Assistance regulation cited in PA Code Section 1101.63(a) states that “a provider who 
seeks or accepts supplementary payment of another kind from the Department, the recipient, or 
another person for a compensable service or item is required to return the supplementary 
payment.”  
 
Please clearly define “a compensable service” in this definition.  
 

Background/Context Provided within the Request:  

 
This issue regards in-network/MA providers billing or “balance billing” members for a 
HealthChoices in-plan service which is not included in the provider’s BH-MCO contract. MA 
Bulletin # 1101-99-01, “Payment in Full, prohibits the provider from seeking or requesting 
supplemental or additional payments from recipients for covered services.” If a provider’s 
HealthChoices BH-MCO contract covers one in-plan service but not the others, we still consider 
all in-plan services as “compensable” in this regulation.  

    

 OMHSAS  

 Answer/Response:    
 

Under the HealthChoices Program a compensable service is any in-plan service or any BH-MCO 
prior authorized supplemental service.  
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