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                  Provider Notice 
To: PerformCare Provider Network (Inpatient Psychiatric Facilities) 

From: Scott Daubert, VP Operations 
Date: September 1, 2017 

Subject: PC-21 Clock Time Requirement for Inpatient Psychiatric Services - 
REVISED 

 
THE FOLLOWING IS A REVISION AND REPLACEMENT OF PREVIOUSLY ISSUED POLICY 
CLARIFICATION PC-10 CLOCK TIME REQUIREMENT FOR INPATIENT PSYCHIATRIC 
SERVICES 
 
Claims Payment and Clinical Policy Clarification 
 
Question/Issue: 
 
For what services or Current Procedural Terminology (CPT) codes are start/end times required for 
documentation during an inpatient psychiatric stay? 
 
Source Documentation / References: 
 
PC-10 Clock Time Requirement for Inpatient Psychiatric Services (attached) 
 
Medical Assistance Bulletin 99-97-06: Accurate Billing for Units of Service Based on Periods of 
Time 
 
55 Pa. Code § 1151 Medical Assistance Manual: Inpatient Psychiatric Services 
 
CPT® (Current Procedural Terminology), American Medical Assn. 
 
PerformCare Answer/Response: 
 
PerformCare’s original determination in PC-10 issued July 1, 2013 was that the following services / 
CPT codes should include start/end times in the patient record documentation in all inpatient 
psychiatric facilities:  

• Initial Hospital Care, New or Established Patient (99221-99223) 
• Subsequent Hospital Care (99231-99233) 
• Hospital Discharge Services (99238-99239) 
• Inpatient Consultations, New or Established Patient (99251-99255) 

 
However, after completion of several years of inpatient Treatment Record Reviews and 
discussions with inpatient psychiatric facilities, we are amending this determination to the following:   
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For the commonly used inpatient E/M CPT codes (e.g., 99221-99223, 99231-99233, 99238-99239, 
99251-99255), the times indicated are considered the typical or average time spent face-to-face 
with the patient. However, this typical time spent with patients is not the only factor that contributes 
to proper coding.  It also includes the complexity of the medical decision-making, status of the 
patient, and may also include additional time spent in case coordination and collaboration.  In 
inpatient settings, time is now measured using the face-to-face time with the patient as well as 
other time spent on the unit or floor related to the care of the patient. This unit/floor time might 
include discussions with nursing staff or therapists, calls to other physicians or providers, and tasks 
such as reviewing or documenting in the medical record. Initial and subsequent hospital care 
codes include all services provided on a calendar date. Therefore, any face-to-face and other 
unit/floor time devoted to the patient between one midnight and the next should be included when 
determining the total time spent with the patient. 
 
While it is possible to accurately record the clock time for the portion spent directly with the patient, 
it was noted in our discussions with facilities that such a note may be misleading and not include 
the additional time spent in case coordination and collaboration.  Therefore, clock-in and clock-out 
times may be used by inpatient facilities, but they will no longer be expected or required by 
PerformCare as part of documentation of these inpatient physician services.   
 
It is required that current documentation should include the total time spent that day (i.e., 45 
minutes) and what specific amount of time or percentage of that time was direct patient care vs. 
coordination/collaboration.  Documentation of total time spent, with time / percentages in patient 
face-to-face interaction and case coordination/consulting that supports the use of the E/M codes, is 
an acceptable approach.  
 
Providers must familiarize themselves with E/M codes and understand the general billing and 
documentation requirements of E/M codes. Please see the Evaluation and Management Services 
Guide published by CMS which is located at this link: 
 
https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-
MLN/MLNProducts/MLN-Publications-Items/CMS1243514.html 
 
For quality and compliance reviews of E/M documentation, PerformCare will follow these CMS 
guidelines. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
cc:  PerformCare Managers 
        Tia Mann, Behavioral Health Services of Somerset and Bedford Counties 
        Missy Reisinger, Tuscarora Managed Care Alliance, Franklin / Fulton Counties 
        Scott Suhring, Capital Area Behavioral Health Collaborative 
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