
ATTACHMENT B - FISCAL ISSUES 
 

The guidelines outlined in this bulletin establish criteria for payment for blended case 

management services under provisions of 55 PA Code §4300 (the County MH/MR Fiscal 

Manual). Providers who serve eligible fee-for-service recipients shall bill the Medical 

Assistance Program via PROMISe™ for eligible services.  Payment for a 15 minute unit of 

service will be made by a department established fee.  Billable services include the activities 

listed in Attachment D Section V: Blended Case Management Activities. Activities such as 

staff meetings, attending training, and completing paperwork are not billable as units of 

service. Providers who serve eligible HealthChoices recipients will work with the Behavioral 

Health Managed Care Organization (BH-MCO) with whom they have contracted to receive 

payment for services rendered. 


The maximum number of units that may be billed during a 15 minute period shall equal the 

number of staff persons involved or the number of consumers being served, whichever is 

smaller. For payment for services rendered to Fee-For-Service recipients, the reimbursement 

rate for blended case management will be the same as the rate for Intensive Case 

Management (ICM) as determined by the Department.  For payment for services rendered to 

HealthChoices recipients, the rates are determined by the BH-MCO with which the provider 

has contracted. 


Blended Case Management services provided to consumers residing in inpatient settings are 

not eligible for Medicaid reimbursement except under the circumstances outlined in OMHSAS 

Policy Clarifications TCM – 01 dated February 26, 2007, and ICM-04/RC-01/FBMHS-09 dated 

November 6, 1995. Justified non-Medicaid reimbursable services provided to consumers in 

inpatient facilities may be billed to the County for reimbursement from state funds. 


The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) requires OMHSAS to affirm the 

availability of state funds prior to submitting invoices to Medical Assistance for federal 

reimbursement. This requirement will remain in effect and will continue to be the responsibility 

of the county. All documentation to support the reimbursement of services should be 

maintained at the provider level. 


Effective July 2003, OMHSAS has enforced a Department established fee for each service. 

Providers who render services to Medicaid eligible consumers will receive reimbursement of 

the federal share per the department established fee through PROMISe™.  For more billing 

related information, please refer to The PROMISe™ Provider Handbook and Billing Guides 

available at: 

http://www.dpw.state.pa.us/PartnersProviders/PROMISe/003675041.htm. 




