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                  Memorandum 

To: PerformCare Provider Network (MH Inpatient Psychiatric Providers) 

From: Scott Daubert, VP Operations 
Date: July 1, 2013 

Subject: PC-11 Use of CRNP’s for Inpatient Hospital Care 

 
Claims Payment and Clinical Policy Clarification 
 
Question/Issue: 
 
What are the requirements regarding the use of Certified Registered Nurse Practitioners (CRNPs) 
for follow-up care on mental health inpatient units? 
 
Source Documentation / References: 
 
49 Pa. Code § 21.251-21.377  
Title 49, Professional and Vocational Standards 
Subpart A Chapter 21 – Nursing Services 
Subchapter C – Certified Registered Nurse Practitioners 
 
55 Pa. Code § 1141 Medical Assistance Manual: Physicians’ Services 
 
55 Pa. Code § 1144 Medical Assistance Manual: Certified Registered Nurse Practitioner Services 
 
55 Pa. Code § 1151 Medical Assistance Manual: Inpatient Psychiatric Services 
 
PerformCare Answer/Response: 
 
The scope of this response is intended to apply to all inpatient psychiatric facilities providing 
services for HealthChoices Members reimbursed by PerformCare.  In 55 Pa. Code § 1151, 
Inpatient Psychiatric Facility refers to both private psychiatric hospitals and distinct part psychiatric 
units of general hospitals.  No retroactive payment adjustments are intended nor will be applied as 
a result of this payment clarification memo. 
 
 
Basic Requirements of CRNP – Physician Collaboration 
 
As noted under 55 Pa. Code § 1144.52, all services furnished by the CRNP are conducted in 
collaboration with and under the direction of a physician licensed to practice medicine in the 
Commonwealth.   
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The collaboration requirements are detailed in 49 Pa. Code § 21.251 (relating to definitions).  The 
basic requirements include the following: 
 
 Collaboration—A process in which a CRNP works with one or more physicians to deliver health 
care services within the scope of the CRNP’s expertise. The process includes the following:  

     (i)   Immediate availability of a licensed physician to a CRNP through direct communications or 
by radio, telephone or telecommunications.  

     (ii)   A predetermined plan for emergency services.  

     (iii)   A physician available to a CRNP on a regularly scheduled basis for referrals, review of the 
standards of medical practice incorporating consultation and chart review, drug and other medical 
protocols within the practice setting, periodic updating in medical diagnosis and therapeutics and 
cosigning records when necessary to document accountability by both parties.  
 
   Collaborative agreement—The written and signed agreement between a CRNP and a 
collaborating physician in which they agree to the details of their collaboration including the 
elements in the definition of collaboration. 

Prescriptive authority collaborative agreement—The written and signed agreement between a 
CRNP with prescriptive authority and a collaborating physician in which they agree to the details of 
their collaboration. 

For the purposes of CRNPs providing hospital care in inpatient psychiatric facilities, these 
definitions are notable in that the directing physician is not necessarily required to be on-site with 
the CRNP.  However, the directing physician must be immediately available to the CRNP.  Specific 
hospital requirements related to privileges and related to Medicare regulations may potentially be 
more restrictive and require on-site physician presence.  Facilities and physicians/CRNPs working 
within hospitals should closely adhere to both state / federal regulations and applicable hospital 
policy. 

Disallowed Services by CRNPs 
 
Various MA regulations indicate that a CRNP cannot independently conduct the following services 
in inpatient psychiatric facilities: 

1. Medical and Psychiatric Evaluation 
Source: 55 Pa. Code § 1151.61 Payment conditions: general 
“A medical and psychiatric evaluation shall be made by the attending physician or staff physician 
under § 1151.63 (relating to medical and psychiatric evaluation).” 
 

2. Certification of Need for Admission 
Source: 55 Pa. Code § 1151.62 Certification of Need for admission. 
“If a recipient is 21 years of age or older, the attending or staff physician shall certify in the medical 
record either at the time of admission or on the first day of the benefit period, when applicable, or 
upon application for MA, that acute psychiatric services in a private psychiatric hospital are needed.” 
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“If a recipient under 21 years of age is being admitted, an independent team shall certify at the time 
of admission the need for acute psychiatric services…The team shall: Include a physician.” 
 
Source: 55 Pa. Code § 1151.63 Medical and psychiatric evaluation. 
The medical and psychiatric evaluation of each applicant’s and recipient’s need for inpatient 
psychiatric care shall include the following:.... 
“A recommendation by a physician concerning admission to an inpatient psychiatric facility or 
continued care in the inpatient psychiatric facility, whichever is applicable. 
 

3. Plan of Care 
Source: 55 Pa. Code § 1151.65 Plan of care. 
“Before authorization for payment for care provided to a recipient 21 years of age or older, the 
attending or staff physician shall establish, and include in the recipient’s medical record, an 
individual written plan of care.” 
 
Source: 55 Pa. Code § 1151.66 Team developing plan of care. 
“The team responsible for developing the plan of care for recipients under age 21…shall include one 
of the following: 
A Board-eligible or Board-certified psychiatrist. 
 
 

4. Continued Need for Care 
Source: 55 Pa. Code § 1151.67 Payment conditions related to the recipient’s continued need for 
care. 
“Review of the plan of care shall be carried out by: 
The team specified in § 1151.66 (relating to team developing plan of care), if the recipient is 20 years 
of age or younger. 
The attending or staff physician and other personnel involved in the recipient’s care, if the recipient 
is 21 years of age or older.” 
 

Under the Certification of Need for Admission, Plan of Care and Continued Need of Care sections 
above, the applicable 55 Pa. Code § 1151.62, 55 Pa. Code § 1151.65, and 55 Pa. Code § 1151.67  
subsections only apply to private psychiatric hospitals.  Distinct part psychiatric units of acute care 
general hospitals shall comply with 42 CFR 456.60 (relating to certification and recertification of 
need for inpatient care) and 42 CFR 456.80 (relating to individual written plan of care).  These 
regulations state the following and are generally consistent with the Pa. Code. 
 
42 CFR 456.60 
Certification and recertification of need for inpatient care. 
(a) Certification. (1) A physician must certify for each applicant or recipient that inpatient services in a 
hospital are or were needed. 
(2) The certification must be made at the time of admission or, if an individual applies for assistance while in 
a hospital, before the Medicaid agency authorizes payment. 
(b) Recertification. (1) A physician, or physician assistant or nurse practitioner acting within the scope of 
practice as defined by State law and under the supervision of a physician, must recertify for each applicant 
or recipient that inpatient services in a hospital are needed. 
(2) Recertification’s must be made at least every 60 days after certification. 
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42 CFR 456.80 
Individual written plan of care. 
(a) Before admission to a hospital or before authorization for payment, a physician and other personnel 
involved in the care of the individual must establish a written plan of care for each applicant or recipient. 
 
In summary, the Medical and Psychiatric Evaluation, the Certification of Need for Admission, the 
Plan of Care, and the Review of the Plan of Care must all be carried out by the physician or 
psychiatrist (individually or as part of a team as defined in each regulation). 
 
Allowed Services by CRNPs 
 
CRNP services in general are regulated by 55 Pa. Code § 1144 Medical Assistance Manual: 
Certified Registered Nurse Practitioner Services and 49 Pa. Code § 21.251-21.377.  Ongoing 
responsibilities of providers include that the services billed are furnished by the CRNP in 
collaboration with and under the direction of a physician licensed to practice medicine in the 
Commonwealth.   
 
Related to hospital services provided in inpatient psychiatric facilities, the following subset of 
Evaluation and Management (E&M) CPT codes are currently allowable and listed on the 
HealthChoices Behavioral Health Services Reporting Classification Chart.  However, PerformCare 
is not activating the Initial Hospital Care codes, 99221-99223 due to the MA regulation prohibition 
(cited above) that CRNPs should not conduct Medical / Psychiatric Evaluations.  Those inpatient 
psychiatric facilities with bundled rates in their PerformCare contracts would not be submitting 
separate claims for these inpatient professional services, but the services are similarly considered 
allowed or not allowed by PerformCare under the bundled per diem. 
 
CPT Code  Description PerformCare Determination 

of CRNP Billing / Service 
99221 SA Initial hospital care, low complexity Not allowed. 
99222 SA Initial hospital care, moderate complexity Not allowed. 
99223 SA Initial hospital care, high complexity Not allowed. 
99231 SA Subsequent hospital care, low complexity Allowed. 
99232 SA Subsequent hospital care, moderate 

complexity 
Allowed. 

99233 SA Subsequent hospital care, high 
complexity 

Allowed. 

99238 SA Hospital discharge day management Allowed. 
 
All claims to PerformCare would be submitted with an SA modifier to denote the service is provided 
by a CRNP.  Allowable Provider Types are 31/339 Psychiatrist and 09/103 CRNP.  Thus, services 
can be billed directly under the CRNP MA number and provider type, or incident to the 
Physician/Psychiatrist’s MA number and provider type.  Most importantly under either billing 
scenario, all claims for services that are delivered by the CRNP must contain the SA modifier for 
proper payment and identification as a CRNP service.  CRNP services are generally paid at 85% 
of the established psychiatry rate and are also listed specifically on the PerformCare Fee 
Schedule. 
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These allowed CPT Codes with the SA modifier can be billed to PerformCare effective for any date 
of service on or after July 1, 2013.   
 
Disallowed Duplication of Services 
 
Under 55 Pa. Code § 1144.53 Non-compensable services, payment will not be made for the 
following: 
The same service and procedure furnished to the same recipient by a CRNP and physician, with 
whom the CRNP has protocols, on the same day. 
 
Similarly, PerformCare considers this disallowed duplication of services to extend to all physicians, 
not just the physician with whom the CRNP has protocols.  That is, same or similar professional 
services (e.g., Subsequent Hospital Care codes 99231-33) in inpatient psychiatric facilities should 
only be billed once per day.  In other words, it is not permissible for a nonphysician provider to 
round on hospitalized patients, enter data in the record (including the history of current illness or 
vital signs), and bill for the service, and then for the physician to then round on the patients himself 
or herself later and then also bill for full visits.   
 
In this same scenario where both the CRNP and psychiatrist round on the same hospitalized 
patient on the same date, PerformCare does consider it permissible for the psychiatrist to bill for 
the full visit (and not separately bill for the CRNP service).  These are known as split/shared 
services, and providers should follow the current CMS Medicare guidelines for delivery of 
split/shared services as long as they are not in conflict with a more restrictive state regulation.  
 
Split/Shared Services 
 
The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) defines a split/shared service as a 
medically necessary encounter with a patient where the physician and a qualified NPP (non-
physician practitioner which includes CRNPs and Physician Assistants) each performs a 
substantive portion of the E&M visit, face-to-face with the same patient, on the same date of 
service. 

 A substantive portion of an E&M visit involves all or some portion of the history, examination, and 
medical decision making components of the E&M service.   

 At this time, substantive portion is not more specifically defined by CMS.  However, it is very clear 
that simply signing the NPP’s note does not meet the criteria for a split/shared visit.  Both providers 
must perform a portion of the visit to include a face-to-face visit with the physician. 

 The physician and NPP must be in the same group practice or employed by the same employer.  
(For CRNPs, the collaboration agreement and related standards outlined in the state regulations 
noted above are considered to meet this requirement by PerformCare.) 

 
CMS guidelines specifically allow split/shared visits for the following services relevant to this 
Provider Memo: 

 Hospital inpatient (99221-99233) 
 Hospital discharge (99238) 

 
Examples of split/shared visit scenario 

 An NPP performs a hospital inpatient E&M visit (codes 99231-99238) and the physician also 
performs a face-to-face portion with the same patient as part of the overall visit.  If there is clear 
documentation that there was a face to face encounter between the physician and the patient of a 
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substantive nature, and it is clear that he/she took part in the service, the service may be billed and 
reimbursed under the physician’s NPI number (without the SA modifier to PerformCare).   

 If the NPP sees a hospital inpatient in the morning and the physician follows with a later face-to-face 
substantive visit with the patient on the same day, the full service may be billed and reimbursed 
under the physician’s NPI number (without the SA modifier to PerformCare).   

 
Split/shared billing not allowed for Medical and Psychiatric Evaluation 

 
It is common for the inpatient Medical and Psychiatric Evaluation to be billed under E&M codes 
99221-99223, Initial Hospital Care.  As noted above, these are allowable codes by CMS for 
split/shared billing.  However, PerformCare does not allow split/shared billing for the Medical and 
Psychiatric Evaluation due to the service being restricted to attending or staff physicians under 55 
Pa. Code § 1151.   
 
Inpatient Medical and Psychiatric Evaluation Coding 
 
This is also a reminder that the 90792 Psychiatric Diagnostic Evaluation CPT code is limited to 
outpatient and clinic settings by PerformCare.  90792 coding is not to be billed as the Medical and 
Psychiatric Evaluation conducted in an inpatient psychiatric facility.  Additional claims edits have 
been put in place which will produce a claims denial for any 90792 billed with a Place of Service 
(POS) = 21 (Inpatient).  However, secondary TPL claims can continue to be billed with the original 
CPT codes submitted to the primary insurer.   
 
CRNPs, Psychiatrists, and/or inpatient psychiatric facilities who wish to begin billing these allowed 
services for CRNPs should contact their PerformCare Account Executive to assure that their 
provider profile and fee schedule is updated.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

cc:  PerformCare Managers 

        Pam Marple, Behavioral Health Services of Somerset and Bedford Counties 

        Missy Reisinger, Tuscarora Managed Care Alliance, Franklin / Fulton Counties 

        Scott Suhring, Capital Area Behavioral Health Collaborative 

         
 




