
      

 

 

                  

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 

Memorandum 
To: Substance Abuse and Laboratory Provider Network 

From: Scott Daubert, PhD, VP Provider Network & Account Mgmt 

Date: 12/1/14 

Subject: PC-16 Lab Charges during Substance Abuse Treatment 

Claims Payment and Clinical Policy Clarification 

Question/Issue: 

Can laboratory services be billed separately to PerformCare during Substance Abuse Methadone 
Maintenance services; Substance Abuse Partial, IOP and Outpatient services; and/or Substance 
Abuse Hospital and Non-Hospital Detoxification and Residential Services? 

Source Documentation / References: 

55 Pa. Code § 1223 Outpatient Drug & Alcohol Clinic Services 

OMHSAS Policy Clarification 01-14-01: Payment for Diagnostic Laboratory Services in Outpatient 
Drug & Alcohol Clinics 

Clarification Memo dated April 30, 2014 from DPW Deputy Secretary, Dennis Marion 

PerformCare Answer/Response: 

Regarding payment of laboratory services in Methadone Maintenance clinics, 55 Pa. Code 
Chapter 1223 and the OMHSAS Policy Clarification 01-14-01 clearly state that most separate 
laboratory service billing is disallowed in the HealthChoices program.  Specifically, “the clinic visit 
fee includes payment for diagnostic laboratory tests used and/or to monitor a consumer's use of 
illegal drugs, improper use of legal drugs, or use of alcohol in both the HealthChoices and Fee-For-
Service Programs and cannot be billed as a separate service.”  This paragraph does not apply to 
documented, medically necessary tests for pregnancy and medical conditions such as hepatitis, 
anemia and AIDS. 

Regarding payment of laboratory service in other outpatient drug & alcohol clinic services that are 
not licensed Methadone Maintenance clinics, the letter from Deputy Secretary Marion noted that 
“the purpose of the clarification was to remind providers of the Medicaid payment regulation in 
regard to Narcotic Treatment Programs and was not focused on all outpatient treatment programs.”  
Therefore, separate laboratory services billing to PerformCare can appropriately originate in 
licensed Outpatient Drug & Alcohol Clinics.  Specifically, laboratory and diagnostic studies and 
procedures must be medically necessary and for the purpose of determining response to 
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behavioral health medication and/or treatment that is ordered by Behavioral Health Service 
Providers acting within the scope of their license.   

Regarding payment of laboratory services in Inpatient D&A Detoxification and Rehabilitation 
services, and in Non-Hospital Residential, Detoxification, and Rehabilitation services, separate 
laboratory service billing is disallowed to PerformCare.  However, the reason for the disallowance 
is different. PerformCare pays what is considered an all-inclusive per diem payment to these 
facilities, and the unbundling of laboratory or other charges is not permitted unless specifically 
allowed for in the facility contract.   

cc: PerformCare Managers
  Pam Marple, Behavioral Health Services of Somerset and Bedford Counties 
  Missy Reisinger, Tuscarora Managed Care Alliance, Franklin / Fulton Counties 
  Scott Suhring, Capital Area Behavioral Health Collaborative 
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