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                 Provider Notice 
To: PerformCare Provider Network: Licensed Outpatient Clinics, Partial 

Hospitalizations, and additional licensed facilities 
 

From: Scott Daubert PhD, VP Operations 

Date: June 1, 2017 

Subject: PC-19 Medicaid Enrollment of Ordering, Referring and Prescribing Providers 

 
Claims Payment and Clinical Policy Clarification 
 
Question/Issue: 
 
Should psychiatrists, psychologists, Certified Registered Nurse Practitioners (CRNP), Physician Assistants 
(PA) and other licensed practitioners working solely within licensed programs (e.g., Mental Health 
Outpatient Clinics, Partial Hospitalization programs) be individually enrolled in Medicaid with their own 
PROMISe™ number?    
 
Source Documentation / References: 
 
Medical Assistance Bulletin 99-16-07 Enrollment of Ordering, Referring and Prescribing Providers,  
Issue Date April 1, 2016. 
 
Medical Assistance Bulletin 99-17-02 Submission of Claims that Require the National Provider Identifier 
(NPI) of a Medical Assistance enrolled Ordering, Referring or Prescribing Provider, 
Issue Date January 30, 2017. 
 
42 CFR §455.410 Enrollment and screening of providers. 
 
Pennsylvania PROMISe™ Provider Handbooks 
 
Background: 
 
The federal Affordable Care Act (ACA) added requirements for provider screening and enrollment,  
including a requirement that states require physicians and other practitioners who order or refer items or 
services for Medical Assistance (MA) beneficiaries to enroll as MA providers. The federal Department of 
Health and Human Services regulation implementing this requirement can be found at 42 CFR § 455.410.  
MA Bulletin 99-16-07 implemented this requirement for all providers who order, refer, prescribe or render 
services to MA beneficiaries effective April 1, 2016.  However, the scope of 99-16-07 was limited to the Fee-
for-Service (FFS) delivery system and not the HealthChoices managed care programs for physical health 
and behavioral health.  The requirement was further detailed in MA Bulletin 99-17-02, issued January 30, 
2017.  The purpose of this bulletin was to provide further information about the provider types and services 
that require a National Provider Identifier (NPI) of an ordering or prescribing provider who is enrolled in the 
Assistance (MA) Program in order to obtain payment.  Again, the scope was still limited to the Fee-for-
Service (FFS) delivery system.  Billing providers were directed to check the PROMISe™ provider billing 
guides to determine if claims for services submitted by their provider type and specialty combination require 
a MA enrolled ordering or prescribing provider’s NPI on any Fee-for-Service claim. 
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PerformCare Answer/Response: 
 
Historically, PerformCare has not required that psychiatrists, psychologists, CRNP’s and other licensed 
practitioners working solely within licensed programs (e.g., Mental Health Outpatient Clinics, Partial 
Hospitalization programs) be individually enrolled in Medicaid with their own PROMISe™ number.  
Furthermore, individual credentialing with PerformCare was not required in this situation.   
 
However, it is clear that the requirements for enrollment of ordering, referring and prescribing providers will 
be applied to the physical health and behavioral health managed care programs by January 1, 2018 at the 
latest.  While PerformCare has not yet been formally notified by the Office of Mental Health and Substance 
Abuse Services (OMHSAS), providers should begin to prepare now.   
 
At this time, we are strongly recommending that at a minimum all mental health outpatient clinics and partial 
hospitalization programs evaluate the MA enrollment status of employed and contracted psychiatrists 
(including locum tenems and telepsychiatry), psychologists, CRNP’s, and PA’s.  If you have psychiatrists, 
psychologists, CRNP’s and PA’s on staff or under contract who do not have an active individual MA 
enrollment, you should begin the process as soon as possible.   
 
As an agency, your first step will likely be to determine if your employed and contracted staff have a current 
individual MA enrollment.  As billing providers, you may check the Provider Portal Lookup Function in 
PROMISe™ to determine if these prescribing providers are enrolled in the MA program. The Provider Portal 
Lookup Function can be accessed after a MA enrolled provider has logged into PROMISe™.  You can 
access this at the following link:  
https://promise.dpw.state.pa.us/portal/Default.aspx?alias=promise.dpw.state.pa.us/portal/provider 
 
Enrollment applications may be found at: 
http://www.dhs.pa.gov/provider/promise/enrollmentinformation/S_001994 
 
PerformCare will provide additional information and detail as it becomes available from OMHSAS.  Please 
note that while MA enrollment is required, individual credentialing guidelines with PerformCare remain as is 
and will not be a requirement for such individuals working solely for a licensed facility and facility billing 
entity. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
cc:  PerformCare Managers and Account Executives 
        Tia Mann, Behavioral Health Services of Somerset and Bedford Counties 
        Missy Reisinger, Tuscarora Managed Care Alliance, Franklin / Fulton Counties 
        Scott Suhring, Capital Area Behavioral Health Collaborative 
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